Varför ska man läsa moderna språk?

Flaggor
Flaggor
Flaggor

Jag fick frågan häromdagen varför jag läser både steg 5 och 6 i moderna språk när jag egentligen inte behöver. Den femte kursen är den sista som ger meritpoäng. De frågade mig ifall det inte är jobbigt och varför jag anstränger mig så mycket som jag gör.

Det är få personer som faktiskt tar sig tid att lära sig ett språk flytande. Det är en sak att kunna använda hälsningsfraser och presentera sig på språket i fråga, men det är något helt annat att faktiskt kunna det; att behärska språket så väl att man faktiskt kan använda sina kunskaper i mer formella sammanhang med okända människor såväl som i vardagliga situationer. Definitionen på att kunna behärska ett språk varierar givetvis från person till person men detta är min.

 Att vara en av de personer som talar ett främmande språk kommer gynna sig i framtiden. När man ska ut och resa behöver man inte begränsa sig till turistorter utan kan istället utforska olika kulturer och traditioner i landet. Utan språkkunskapen är man tvungen att använda sig av engelska eller något annat språk. Då försvinner mycket av samtalsinnehållet då inte alla i utlandet talar engelska väl. Dessutom kan språket hjälpa en i framtida studier och jobb då möjligheterna blir många fler. Vill man utbilda sig eller jobba i utlandet så slipper man språkbarriären som uppstår. Man behöver inte heller lära sig språket parallellt med ens andra sysselsättningar. I vissa fall blir man även lättare anställd då företaget slipper eventuella kostnader som det skulle innebära att anlita en person som inte talar landets modersmål. Det kan vara utgifter som hjälp av en eventuell tolk vid viktiga möten eller kostnaden för språklektioner.

 I motsats till vad många tror så är det inte jobbigt eller svårt att öva upp sina kunskaper från att endast kunna stamma fram enstaka meningar till att tala med relativt flyt. Kan man redan grammatiken men har svårt för självaste användandet av språket finns det många sätt att öva upp sina kunskaper på. Att titta på tv, lyssna på musik, läsa texter eller böcker är aktiviteter som är roliga men som i det här fallet ger mycket mer än vad man kan tro. Något som ger glädje kommer i framtiden att öppna upp många dörrar.

 Det krävs inte mycket för att bli bättre i moderna språk, titta en halvtimme på ett program på som du gillar eller lyssna musik på väg till skolan. Visst kan det kännas jobbigt emellanåt men det är då man ska tänka på fördelarna som språket ger och hur bra det kommer kännas när man behärskar det fullt ut. Allt är bättre än ingenting och det kommer att löna sig till sist.

Om Natalia 9 artiklar
Hej, är 18 år och går naturprogrammet.