Vansinnesattack i Trollhättan

Tidigare idag attackerades såväl lärare som elever på en skola i Trollhättan. Gärningsmannen, vars identitet till början var okänd, oskadliggjordes snabbt av polisen och avled under eftermiddagen på sjukhuset. Motiven är ännu inte helt kända men polisen misstänker att det kan finnas politiska motiv bakom attacken.

Det var under förmiddagen den 22 oktober som en man maskerad i mask och svarta kläder, gick till attack på Kronogårdsskolan i Trollhättan, där ca 400 elever från F-9 går. Han var beväpnad med två knivliknande föremål, varav ett redan från början beskrevs som ett svärd. Han hann attackera fyra personer; en lärare, två elever och en elevassistent. Elevassistenten avled omgående, medan en av eleverna, en 17 årig pojke sedermera avled på sjukhus. Läraren och den andra eleven, en 15-årig pojke, vårdas för närvarande på sjukhuset i Trollhättan, skadorna är allvarliga men läget uppges vara stabilt för dem båda.

En av eleverna berättar att när hon och hennes kompisar först mötte honom i korridoren trodde de att det var ett practical joke inför den stundande Halloween. De försökte prata med honom och tog även ett par bilder med mobilen men när de inte fick respons från mannen började de känna sig oroliga. Samtidigt kom en manlige lärare ut från ett av klassrummen och bad mannen ge sig av. Han blev därefter nerhuggen och kompisarna tvingades fly genom skolan medan gärningsmannen följde efter.

Polisen var snabbt på plats och lyckades med två skott, varav det ena träffade förövaren i bröstet, avbryta attacken. Gärningsmannen avled under eftermiddagen på sjukhuset till följd av sina skador. Stämningen i och runt skolan har under dagen varit kaosartat, och såväl lärare som elever och föräldrar är djupt skärrad av händelsen. Till en början fruktade man att det var flera gärningsmän på plats på skolan, men de uppgifterna kunde snart avskrivas.

Gärningsmannens identitet avslöjades under kvällen. Hans namn var Anton Lundin Petterson, en 21-årig trollhättebo som bott hela sitt liv i staden och som sedan tidigare varit okänd av polisen. Av sina forna klasskamrater, bland annat från gymnasieåren då han läste teknisk linje, beskrivs han som en vänlig men något tillbakadragen person som älskade musik och att spela dataspel. Han ska inte ha haft någon form av koppling till skolan sen innan.

Efter studenten ska han ha utvecklat högerextrema åsikter och på diverse internetsidor ska han ha uttryckt sin beundran för bland annat Hitler och nazityskland. Motivet är ännu inte känt men polisen misstänker att det kan ha funnits ett politiskt motiv med i bilden. Polisen valde också att tidigt koppla in Säpo i fallet.

Sverige är i både chock och sorg och händelsen har även väckt stor uppmärksamhet också utomlands.

Fortsättning följer.

 

Källor: Aftonbladet och Expressen

Hallå allihopa! Mitt namn är Emmy Hillblom och jag går i klass Na14b här på figy. På fritiden är djur, musik, böcker och att skriva min stora passion, därav har jag hamnat här på uggleposten.