Vad är ett bibliotek egentligen?

Visst stämmer det att det finns en massa, massa böcker som står och dammar i hyllorna. Och en ännu dammigare tant som sitter bakom ett bord och läser.

Men, är det biblioteket egentligen??

Idag är biblioteket det öppna demokratiska rummet där DU- jag menar just DU- helt gratis och med hjälp av utbildad personal kan få tillgång till den information du letar efter och behöver för att sedan låta den informationen gå över till kunskap.

Om det nu inte finns en vanlig bok i det ämne du söker – så kanske det finns en artikel i en tidning att läsa, ett uppslagsverk på nätet, personer att kontakta som är experter i ämnet, referensvägar att gå vidare på.

Du får gärna googla så mycket du vill, men då kommer du inte åt Artikelsök, NE, World Book online, Landguiden. Library PressDisplay, Global Grant eller andra databaser som vi prenumererar på åt dig här på skolan.

Fråga oss i biblioteket, så hjälper vi dig. Ibland hittar vi informationen direkt och ibland tar det längre tid. Boka in oss för en tid när vi gemensamt går igenom olika sökvägar och hjälpmedel för att du ska nå de mål du har för din utbildning.

Till sist: I år kommer det ut över 6000 böcker i Sverige. Det blir cirka 20 per dag. Hur många har du läst? Och hur många läste du förra året? Du får gärna kolla med mig hur många jag brukar läsa….
Boktips!

Andreas Norman är aktuell med sin egen skildring av tsunamin i Thailand år 2004. Boken heter 9,3 på Richterskalan och i den berättar Andreas om hur han fick uppdraget att åka till Thailand och hans upplevelser på plats. Andreas var då 32 år gammal och hade gått ett år på UD:S diplomatprogram.

Andreas har också gett ut thriller som kretsar kring UD och säkerhetspolitiken. Den har ett rafflande tempo och ger in intressant inblick i arbetet på Utrikesdepartementet och även EU-arbetet i Bryssel. Något för er alla här på Figy som tänker söka diplomatprogrammet eller tänker er karriär inom säkerhetspolitiken. Boken heter En rasande eld.

Hälsningar Annelie i biblioteket