Till dig som står inför Gymnasievalet

Photo by Maria

Du står just nu inför det otroligt tuffa valet att välja vilket gymnasium du vill gå på och vilket program. Du kanske vill bli undersköterska men samtidigt ha möjligheten att bli advokat? Du kanske redan vet exakt vad du ska läsa för program och exakt vad du vill bli? Du kanske inte vill gå på gymnasiet på grund av olika anledningar? Du kanske inte har en aning om vad du vill läsa för program eller vad du vill bli? Den sistnämnda beskriver verkligen mig själv om hur jag stod inför det här valet. Jag hade verkligen inte en aning om vad jag ville läsa eller vad jag ville bli i framtiden.

När man står inför det här valet får man intrycket av att det är det viktigaste valet man kommer göra i sitt liv, att så tidigt i sitt liv göra valet som kommer påverka hela ens framtid. Men så är inte fallet. Vad du än väljer kommer det bli jättebra. Om du väljer att gå bygg- och anläggningsprogrammet så kan du fotfarande bli läkare, om det är vad du drömmer om. Om du nu går bygg- och anläggningsprogrammet och vill bli läkare måste du dock läsa till några kurser för att sedan kunna plugga vidare på läkarhögskolan. Men du har fotfarande möjligheten!

Jag hade som sagt ingen aning vilket program jag ville läsa, men en sak som jag visste var att jag inte ville gå på FIGY. Varför? Skolan är skitful (det tror jag nästan alla håller med om) och när man tycker att en skola är ful tror man att det inte är en bra skola, vilket leder till att man tror att lärarna inte är bra. Det är så man tänker, man dömer boken efter omslaget.

Men hur hamnade jag då här?

När jag stod inför gymnasievalet tänkte jag att jobba utomlands skulle vara kul, och då är ju hotell och turism ett bra val, så jag valde det programmet på Gislaveds gymnasium. Men sedan när omvalsperioden kom var jag inte lika säker längre när en av mina närmaste vänner kom in på Humanist-programmet här på FIGY. Hon berättade lite om programmet för mig och det var först då som jag visste vad jag ville gå, vilket program jag ville läsa. Jag tycker om språk, jag vill arbeta utomlands så varför hade jag inte tänkt på humanistprogrammet förut? Så löste sig mitt val. Jag hamnade på FIGY och jag stortrivs!

Skolan är fotfarande skitful men det är ju trots allt insidan som räknas! Jag vet fotfarande inte vad jag vill bli när jag tar studenten men jag har alla möjligheter att bli vad jag vill!

Du kanske vet vad du vill läsa men inte vart? Ditt program kanske inte finns på den skolan du vill gå på? Jag lovar dig att oavsett vad du väljer och vilken skola det blir så kommer det bli jättebra, för om du väljer en skola och väljer ett program och sedan inser att du inte trivs så går det oftast att byta då också.

Du kanske väljer program efter hur mycket plugg det är på de olika programmen? Jag lovar dig att oavsett vilket program du väljer så kommer du ha mycket plugg. Man brukar säga att högskoleförberedande program är plugg-programmen och att man ska gå yrkesförberedande program för mindre plugg. Så är inte fallet. Det är plugg på varje program så det är bara att bita ihop och ta sig igenom det.

Ditt val kommer att lösa sig och jag önskar dig all lycka, och hoppas att du gör rätt val för just dig!

Om Erica 8 artiklar
Hallå! Mitt namn är Erica och jag är en humanisttrea.