
Titel: The Book Thief (Boktjuven), 2005
Författare: Mark Zusak
Antal sidor: 554
I samband med att filmen med samma namn som boken, det vill säga ”The Book Thief”, kom ut i slutet av förra året fick jag höra att ”jag bara måste läsa boken”. Under ett års tid har jag skjutit på det och tänkt att både boken och filmen endast har blivit hyllade av kritiker då de handlar om andra världskriget, ett nästintill uttjatat tema. Missförstå mig inte, det som hände under Hitlers regim var omänskligt och det finns egentligen inga adjektiv som kan beskriva denna tragedi men ibland fokuserar man så mycket på det att man i förbifarten glömmer bort andra lika hemska, och lika viktiga händelser. När jag dock såg att boken för första gången på flera månader inte var utlånad, såg jag det som ett tecken; det var min tur att se om den var ett sådant ”mästerverk” som alla påstod.
Hitler har tagit över makten och vart man än tittar finns det människor som på ett eller annat sätt inte passar in i det nya samhället. Liesel, en tysk tioårig flicka skickas iväg till en fosterfamilj för att skyddas från de tyska myndigheterna som fått reda på att hennes pappa är kommunist. Hennes fosterföräldrar Hans och Rosa Hubermann, också kända som ”Papa” och ”Mama”, erhåller så småningom hennes förtroende och allting verkar fridfullt. Visst, Liesel har mardrömmar efter att hennes bror dött och under natten kan hon inte stänga ute sitt gamla liv, men så småningom kommer hon in i den nya vardagen. Hon skaffar nya vänner och speciellt Rudy, hennes bästa vän, spelar en viktig roll hennes i framtid. När ”Papa” tvingas gömma en jude för att hedra ett löfte han gjorde under första världskriget, blir situationen allt annat än idyllisk. Det är då boktjuveriet tar fart. Liesel försöker stjäla tillbaka åtminstone en del av det ”Führern” har tagit ifrån henne och får undertiden lära sig vikten av ordets och vänskapens makt i ett land som medvetet försöker hålla sin befolkning i ett järngrepp.
Romanen skildras ifrån ”Dödens” perspektiv, men låt inte detta skrämma iväg er för det här är ingen fantasybok. Tvärtom. Realismen är påtaglig och bidrar effektfullt till skildringen av en tidsperiod som känns som en skräckhistoria men som är högst verklig. ”The Book Thief” kan inte beskrivas som något annat än en känslomässig berg- och dalbana som kommer beröra till och med den största cynikern. Läs den!