Så mycket kostar det att använda mobilen framför ratten

Sju av tio smsar bakom ratten. Idag har en ny lag tillträtts i trafiken som innebär att det är förbjudet att hålla mobilen i handen när du sitter framför ratten i bilen. Detta innebär att du kan bötfällas på 1500 kronor om du blir upptäckt med mobilen i handen.

Enligt Aftonbladet ska dock inte poliser göra undersökningar i varje bil som de åker förbi, men om de misstänker att du använder mobilen under körning, genom att du vinglar till och inte har fullt fokus på trafiken och bilen, kommer de att ge dig böter.

Det finns många som inte helt vill släppa mobilen i bilen, eftersom de kanske vill byta låt på spellistan, eller använder GPS i mobilen. Det finns dock saker du kan göra för att lösa det. Lagen gäller att det är förbjudet att hålla mobilen i handen, detta betyder att du kan använda en mobilhållare, spegla telefonen till bilen, Apple Carplay eller använda handsfree. Något att dessa sätt borde funka på ett eller annat vis i din bil.

Kommer lagen hjälpa då? Kommer den minska mobilanvändandet i trafiken? Ja, det tror jag nog. För vem vill bli bötfälld på 1500 kronor för att man endast skulle skicka iväg ett sms lite snabbt. Då är det bättre att någon annan i bilen gör det åt dig.

Vad tycker du om den nya lagen?

 

Om Erica 8 artiklar
Hallå! Mitt namn är Erica och jag är en humanisttrea.