Restaurang Åkantens julbord

En del av de smarriga efterrätterna

Uggleposten besökte Restaurang Åkanten för att testa på det årliga julbordet. Julbordet anrättas av elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet och har varit en tradition sedan 1992.

Inne i restaurangen möttes vi av programmets elever som pekade oss till våra platser vid ett bord uppdukat med röda julfärger och brinnande ljus. I bakgrunden spelades julmusik på en lagom ljudnivå och sammantaget utgjorde allt i salen en trevlig julmiljö. Synd nog var det ingen snö ute.

Julbordet var ymnigt upplagt med maträtter som kom i form av olika varieteter av sillar, korvar, skinkor, samt mer traditionella julrätter såsom janssons frestelse och prinskorv. Man serverade även smakliga efterätter: ostkaka, ris a la malta, julgodis, nötter och ostar som onekligen skulle passat perfekt ihop med en kopp kaffe eller glögg.
En del av de smarriga efterrätterna
Storleken av julbordet förvånade oss, och vi hade tyvärr inte tid att smaka på allt som erbjöds. Inte ens bilden nedanför täcker samtliga maträtter. Ett stort plus, enligt mig, var alla sorters sillar som fanns med på bordet; “lime och chilisill”, “currysill”, “apelsin och stjärnanissill” är exempel på några som rekommenderas. Utöver det var frestelsen förträfflig och rödbetssalladen svårslagen..
En del av de smarriga efterrätterna

Det var en kulinarisk upplevelse att besöka Åkantens julbord och något vi garanterat ska rekommendera andra och själva återkomma till. Skulle du själv vid nästa julbordstillfälle ha 150 kronor till övers, se Restaurang Åkantens julbord som ett övervägande mål.

Om Simon 6 artiklar
Går sista året på naturprogrammet, läser allsköns böcker parallellt med plugget, styrketränar och försöker även hinna med uggleposten.