Relationen mellan människan och datorn

 

Med dagens datorer kan man använda dem till exempel till att kommunicera med personer, spela spel, handla och mycket annat.

Under 1980-talet blev datorn vanligare i hemmen. Den första pc:n lanserades i USA 1981 och 1984 blev det grafiska gränssnittet tillgängligt på ett helt annat sätt än tidigare, men det tog inte slut där utan under 1990-talet innebar allt bättre och rymligare lagringsmedier att datorn kunde börja användas till sådant som foto, musik och film. Datorspelen blev allt mer avancerade och estetiska, och kunde nu få ett brett genombrott och blev ännu mer populär mest bland unga personer.

Datorn har funnits på jorden i över 20 år och användandet av datorn har ökat rejält sen den först kom ut, men hur påverkas vi som använder datorn? Är datorn ett hjälpmedel som ska göra det lättare för människan i livet eller är det en ersättare som ska ersätta människans liv? Istället för att åka och träffa sina vänner väljer man kommunicera med dem via ”Facebook”, istället för att sporta väljer man att spela dataspel. Underlättar datorn relationen med människan eller blir den försvagad?

Jag vet inte exakt hur data tekniken har förändrat alla människor, men jag vet hur den har förändrat mig. När jag var 13 år gammal fick jag min första bärbara dator ifrån skolan. Jag var suveränt glad över det och det var som om jag hade fått ett helt annat liv eller upptäckt en ny värld som jag inte visste om. På datorn tittade jag på filmer, lyssnade på musik och laddade ner enormt mycket med spel och olika program trots att jag inte fick det från skolan. För mig var datorn en vän som jag kunde vara med när jag inte hade något att göra, men det som jag har märkt med tiden var att jag faktiskt hade någonting som jag kunde gjort på min fritid men som jag istället ersatte med datorn. Jag insåg också att jag hade lagt enormt mycket tid på att spela dataspel, vilket var orsaken till varför jag sov sent och orkade inte göra klart mina skolarbetsuppgifter, men trots det kunde jag inte sluta med att använda datorn.

Slutligen är frågan, ska vi fortsätta använda datorn eller inte? Vissa kan tycka att det är en svår fråga och vissa inte. Min slutsats är att vi ska fortsätta att använda datorn, men i begränsade tider som mest också bodde gälla unga personer under sin uppväxt.

 

Walid Zeidan

 

computer-767781_960_720