
Vad tänker du när folk börja prata om meditation? Övernaturlig träning? Förmåga att kommunicera med gud eller övernaturliga varelser? Vardagligen har en del folk kopplat meditation till en form av religiös aktivitet på grund av videor som man har sett på internet där folk säger att de kan kommunicera med gud eller att de kan flyga under meditationen, men i verklighet så är meditation faktiskt ett hjälpmedel mot ångest, utmattning och flera diagnoser inom psykisk ohälsa.
Om du hänger med på en liten faktaresa genom vår kropps nervsystem så hoppas jag att du i slutet av artikeln blir belönad med insikt och kanske ett spirande intresse för hur meditation skulle kunna förbättra din hälsa och ditt liv.

I vårt nervsystem finns det olika delar som i sin tur har olika funktioner, som till exempel centrala nervsystemet (CNS) vilket består av nerverna i hjärnan och ryggmärgen. I hjärnan samlas information från olika delar av kroppen som sedan fattar beslut därifrån och går tillbaka till resten av kroppen. Du har kanske hört uttrycket ”det sitter i ryggmärgen”? Vissa beslut fattas faktiskt redan i nerverna i ryggmärgen. Det gäller för de beslut som måste fattas mycket snabbt eller reflexartat, som till exempel när du bränner dig på handen så får ryggmärgen en signal och ger då order till musklerna att rycka bort handen. Dessa beslut fattas omedvetet men information om händelse skickas omedelbart till hjärnan. Det är där du känner smärtan.
De nerver som finns utanför hjärnan och ryggraden kallas för perifera nervsystemet (PNS), och det dela upp i två delar. Den ena delen heter somato-sensoriska systemet. Det registrerar sinnesintryck och styr skelettmuskulaturen. Det är viljestyrt och sköter så att säga vår förbindelse med yttervärlden.
Den andra delen av PNS kallas för autonamo nervsystemet (ANS) och det sköter vår inre värld; den känsliga avstämningen mellan kroppens olika inre organ – mage, tarm etc.
Det autonoma nervsystem har i sin tur två delar som motverkar varandra. När det sympatiska nervsystemet kopplas på förberedes organismen för kamp eller flykt. Våra musklers presentationsförmåga ökas, hjärtat slår fortare, andningsförmågan ökar och salivavsöndringen minskar. Vi är mer redo att slåss eller fly istället för att äta och villa.
Den andra delen av det autonoma nervsystemet – det parasympatiska systemet ger tvärtom effekt mot det sympatiska. Saliven ökar, hjärtat lugnar ner sig, och tarmrörelser och magsaftsproduktion kommer igång.
De två systemen funkade bättre när vi levde i våra jägarsamhällen. Våra förfäder mötte farliga rovdjur och antingen jagar de efter djur eller så blev de jagad av djuret. De var också tvungna att hantera svält, torka och naturkatastrofer. Då låter ju våra problem inte alls lika farliga som deras i jämförelse, dock så finns det en stor skillnad! När vår förfädernas hade använt alla energier och kraft så vilade de. De gav sin kropp tillräckligt tid för att slappna av och återhämta sig.
I dagens stressade samhälle har vi dock sällan tid med återhämtning. Dessutom inte bara vi har mycket fler saker och ting som vi vill ha koll på under dagen. Vi sover också mindre på natten. Det spelar ingen roll hur vi mår dåligt mentalt och hur stressande dagen har varit – vi måste ju ändå iväg till skolan eller jobbet dagen efter. Även om vi ha allt som måste göras i en riktig check-lista, vilket kan minska stressen något, är mängden uppgifter som vi ska göra och hålla reda på stressande. Om vi dessutom hela dagen försöker hålla allt som ska göras i en mental check-lista i huvudet går det åt ännu mer kraft för att komma ihåg allt som måste göras. Många idag känner helt enkelt att de inte riktigt har tid eller rätt att vila.

Tillbaka till sympatiska nervsystemet… Som jag sa, systemet funkar bättre när vi var jägare eftersom systemet har en enda prioritering, och det är att ta sig ur den/klara den intensiva/hotfulla situation som vi hamnat i. För att göra detta använder systemet alla resurser de behöver. Vid just den tidpunkten finns det ingenting som är viktigare förutom att överleva. I dagens samhälle är det tyvärr så att våra kroppar slår på och håller system igång mycket längre än vad vi gjorde tidigare. Samtidigt, som jag nämnde ovan, så sovaer vi inte tillräckligt länge för att återhämta oss. När vi håller på med det “too much tings to do, but no time to rest” läget länge utan att tillåta riktig återhämtning, håller vi igång det sympatiska nervsystem påslaget och det stoppar det parasympatiska systemet. Det är där det blir problematiskt.
Därför är det viktigt att se till att man sover tillräckligt länge och kanske till och med använder andra metoder för att säkerställa att kroppen och hjärnan får vila. Det enda sättet att direkt ta kontroll över sitt stressystem är att andas djupt och långsamt! På så sätt kan vi lura vårt stressystem genom att säga till det: “jag är inte alls i fara, kolla hur långsamt jag andas, om jag är i fara som skulle jag andas snabb och ytligt, men kolla hur djupt och långsamt jag andas, allting är lugnt”. På detta sätt kan vi övertyga det sympatiska nervsystemet att slappna av så att det låter det parasympatiska nervsystemet att ta över, vilket ger vår kroppen tid att vila. Men det är inte bara kroppen som behöver hjälp utan även vår hjärna. Den är väldigt bra på att jobba, alldeles utmärkt faktiskt! Den tar in information från yttervärlden, tar hand om känslor och har kontroll över autonoma nervsystem och allt vi behöver för att överleva. På natten bearbetar den intryck och drömmar… Den vilar ju aldrig!

Tänk vad bra det vore om vi kunde låta hjärnan ta en fika samtidigt som vi vilar vår kropp. Det är här meditationen kommer in! Det finns olika metoder och olika beskrivningar av meditationsprocesser men jag tycker det som är viktigaste av allt är att du låt hjärna bara vila. Det vill säger att du inte tänker särskilt mycket. Det finns många appar och youtubefilmer med korta, gratis meditationer men du kan också enkelt göra dem hemma utan någon särskild hjälp. Du kan t.ex. tända ett ljus framför dig, göra ingenting förutom att bara stirra på det samtidigt som du andas djupt och långsamt. Du kan lyssna på en lugn låt på kvällen (det måste inte vara kvällen utan bara mörk området) i ditt rum samt släcka alla lampor; spela upp och lyssna meditationshjälpmedel på internet (till exempel Youtube). Eller enklast av allt – och som fungerar överallt, både som en vid-behovs-grej och i förebyggande syfte varje dag: ställ mobilen på tre eller fem minuter. Sätt dig på en stol med händerna i knät, fötterna på golvet. Blunda och andas långsamt och mjukt in och ut genom näsan.
Källor:
- “Levander, Martin, Psykologi lärobok för gymnasiet 1+2a, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Stockholm, 2013
- Wikipedia
- Häfte jag fick från psykologilektion
För mer information var vänligt att låna “pskologi1 + 2b”; “psykologi på 30 sekunder” i skolan biliotek och till och med välja psykologi/ filosofi som individuell val. Det finns även många bra sidor och böcker om meditation och psykisk ohälsa.
Ett tips på en morgonmeditation på fem minuter.
Ett tips på en meditation från Youtube för att lindra ångest.
Ungdomsmottagningens sidor om ångest och nestämdhet.
xylc
gästskribent