P – som i … (tävling!!)

Det där med Pi… Finns det egentligen några roliga historier om den lilla krummeluren Pi när det gäller matte? Jag tänker såsom det finns om Pythagoras sats i matteboken… Jag försöker googla några men inser att jag inte riktigt har den numerologiska kunskapen att förstå det jag läser… Däremot skrattar jag till när jag ser texten under bilden…

pijoke1

Jag känner snarare som eleverna i detta klipp:
https://www.youtube.com/watch?v=uDWpb5b1qVc&feature=youtu.be&t=22s

Okej, så mitt personnummer finns någonstans inne i Pis sifferserie? Coolt.  Jag googlar igen och hittar en pi-search-sida och provar om mitt personnummer finns i pi… fram till näst sista siffran finns det – fast en bra bit in… (xxxxxxxx appears at the 45,605,385th decimal digit of Pi.)

Prova gärna ditt personnummer, telefonnummer eller favoritnummer. https://www.angio.net/pi/

Okej, pi-fantaster! Tydligen kommer PI-DAGEN 2015 att bli helt episk för det är så många siffror som överrensstämmer med klockslaget. Kom ihåg att detta bara tycks hända en gång vart hundrade år och nu får även vi uppleva det! Kanske stannar alla miniräknare eller något?

Pinumber

Skolbibliotekets bibliotekarie Annelie och lärare Marianne Axelsson har i år dragit igång en riktig pi-kampanj för att fira det irrationella talet! Under tisdag och onsdag v. 11 (pi-dagen är ju 14/3) så kan man gå in på biblioteket och läsa upp så många decimaler som möjligt i pi-talet. Den som kan memorisera flest vinner ett fint pris! Det är bara att dyka in på biblioteket när någon i personalen är där och säga att man vill pi-tävla så är man med. Vill man öva i förväg så finns pi uppsatt på väggen till höger om toaletten – och givetvis lätt tillgängligt via google.

Så missa inte tävlingen! Missa inte din chans att visa upp hur bra du är på att memorisera siffrorna i det magiska talet… Å vill du först veta mer om pi kommer en liten pi-film nedan…

 

Lycka till!!