Lässugen? 5 boktips att spana in!

The mortal instruments
Detta är en serie av flera böcker, sammanlagt finns det 6 böcker. Men i själva idén av böckerna finns det ett antal andra serier. Första boken i denna serie heter ’Stad av skuggor’, som handlar om en tjej som heter Clary. Hon lever ett helt vanligt liv på 2000-talet, med drömmar och projekt. Men en dag vänder en enda händelse upp och ner på allt. Hon blir vittne till en underlig händelse, och märker snart att det bara är hon som kan se det. Clary dras in i en hel ny värld, med demoner, änglar, vampyrer, varulvar och många fler. För snart är alla legenderna sanna.

The infernal devices
I 1800-talets Viktorianska London möter vi två killar, som heter William och Jem. De är vad man kallar skuggjägare, halvänglar som döda demoner. Denna serie består av tre böcker, och utspelar sig 125 år innan The mortal instruments. Snart möter vi också Tessa, en helt normal tjej som är på väg till London. Tessa ska bo hos sin bror i London, efter att en familjemedlem dött. Snart råder kaos när Tessa träffar några konstiga människor, och hon upptäcker att hon har magiska krafter genom stränga order från dessa personer. Men vad spelar det för roll att vi träffar William och Jem, och kommer Tessa någonsin kommer undan.

Önskemånglarens dotter
En boktrilogi med änglarna som högsta väsen. Karou är en konststuderande tjej som bor i Prag, när det dyker upp svarta hand avtryck på dörrar runt om i världen. Hon dras in i ett krig, långt ifrån hennes största aningar. Karou måste skydda sin familj. Men hennes familj består av så kallade odjur, även om hon är människa. Plötsligt öppnas nya dörrar, och hennes ärenden för att hitta tänder åt önskemånglaren blir mer och mer knäppa. Folk är rädda, och de som inte vet om hennes värld förstår sig inte på de övernaturliga sakerna som händer. Karou är bara en tjej med ögontatueringar i sina handflator, och bär ett helt vanligt armband med önskepärlor. Inte någon krigsherre.

The Hobbit
Boken handlar om en så kallad hobbit, en kort form av människa med stora fötter som är bra på att smyga. Berättelsen följer hobitten Bilbo, som är alldeles vanlig, och inte förtjust i äventyr. Men efter att ha träffat trollkarlen Gandalf den grå, och att har varit värd för ett oväntat besök av 13 dvärgar och Gandalf ändras hans mening. Inom kort befinner han sig långt hemifrån, utan något av det lyxiga vid att vara en hobbit. Allt han ska göra är att hjälpa dvärgen Thorin att återta sitt rike, genom att smyga sig på en guldälskande drake. Men det är svårare än det ser ut, och resan är lång och full av faror.

Harry Potter och det fördömda barnet
Även om boken är skriven efter manuset för en pjäs, är återkomsten till de tidigare böcker om Harry Potter en härlig känsla. Igen måste en Potter tampas med magiska krafter, och möta familjen Malfoy som inte tyckt särskilt bra om Potters sen tidigare. Nu måste deras barn tampas med livet efter Harrys värld, och nu med en ny fiende på gång.

Om Amanda Hjerpe Geer 9 artiklar
Jag är 18 år och går sista året på Naturvetenskapsprogrammet (NA18c) på Finnvedens gymnasium. Min stora passion är att skriva allt ifrån dikter till böcker, och det är det jag sysslar med här på Uggleposten. På min fritid går jag på bågskytte, spelar dataspel och skriver noveller.