Kopiering är en akt av kärlek, eller?

Förespråkarna för fri och tillgänglig media pumpar ut sin slogan ”Copying is an act of love – not a crime” och det är lätt att dras med i låna, kopiera och dela-kulturen som finns idag. Frågan är dock om du har koll på vilka regler och lagar som gäller, egentligen?

Det är inte så enkelt som att säga att allting får användas om jag använder det i ett skolarbete eller på min Instagram. Du kan aldrig styra hur andra delar det vidare och är då ansvarig för den ursprungliga delningen. Det är också lätt att tro att bara för att vi tar en egen bild av något så tillhör bilden och motivet oss. Det hade ju varit grymt smidigt att åka till något bra museum och fota lite konst och framkalla på canvas via någon fotosida på nätet…

Immaterialrätt är den samling regler och normer som avgör om ett verk får delas, kopieras och spridas. Immaterialrätten omfattar många olika saker som folk har skapat, t.ex. patent, varumärken, olika mönster och former, men även konstnärliga verk såsom bl.a. bilder, filmer och målningar.

Creative Commons
Sedan några år tillbaka har dock förespråkare för delandet av medier utarbetat några gemensamma licenser som gör det enkelt för oss att veta vad som gäller. Dessa kallar Creative Common-licenser. De bygger på små symboler eller förkortningar som tillsammans skapar en fullständig betydelse. Har bilden/texten/filmen en CC-licenskod, t.ex. CC-BY eller en av symbolerna nedan så får du använda bilden – men bara om du följer kraven som koden eller bilden specificerar.

cc-imagelallcc-imagelall_r02

CC anger att informationen är inom Creative Commons och gubben eller ”BY” betyder att du måste ange vem som är upphovsman till verket när du använder det. Det överkryssade dollartecknet (”NC”) anger att du inte får tjäna pengar på verket och lika-med-tecknet innebär att du får använda verket men inte ändra det (”ND”). Pilen som går som en återbrukande cirkel (”SA”) anger att du får ändra och använda, men bara om du låter andra ändra och använda det verk du skapar. Vill du läsa mer så besök .SE:s sidor om CC-licenser.

Bilder i skolarbetet då?
När du eller din lärare använder bilder i skolarbetet beskriver Skolverket att särskilda undantag gäller (2014-08-22). I skolan får lärare och elever t.ex. göra följande med upphovsrättsskyddade texter och bilder: fotokopiera, skriva ut, dela ut papperskopior, skanna, ladda ner, lägga in i presentationer, t.ex. i PowerPoint, projicera och visa på skärm, spara digitala kopior, t.ex. på skolans interna nätverk, USB etc., spara och dela digitala presentationer på skolans slutna nätverk, via e-post etc., e-posta kopior inom undervisningsgruppen.

Bilder i sociala medier
Två av de populäraste sociala nätverken är Facebook och Pinterest, som alla kommer med sina egna specifika bildproblem. På Facebook får du frågan om du har rätt att lägga upp bilden du publicerar och på så sätt är det du som är ansvarig för bilderna du lägger upp. Dock har du, när du accepterat Facebooks användaravtal, accepterat att Facebook får använda och sprida dina bilder  och därmed kan använda dem som de önskar. Nyligen beskrev Expressen/GT om hur  24-åriga Malins privata bilder användes i annonser för bantningspreparat (GT 11 novebmer). På Pinterest, en sajt som går ut på att dela bilder och clip-boards med varandra, undviker man stämningar genom att skriva i användaravtalet att allt ansvar ligger på användaren som delar bilden.

Det är helt klart en djungel vi lever i, och vi väntar otåligt att de ska bli färdiga och sätta ner foten om vad och hur det är olagligt att kopiera och ladda ner filmer. Frågan är när ett sådant beslut kan komma – frågan om kopiering har gäckat oss länge, långt längre än internet har funnits…