Klimatet: 5 tips för att göra din vardag mer hållbar

Anledningarna till att du ska värna om moder jord är många! Redan från första ögonblicket när du föds finns jorden där för dig. Den har skyddat dig, stöttat dig och försörjer dig med allt du behöver. Jorden har gett dig allt. Även när du har gjort misstag, inte tänkt dig för och gjort fel. Nu börjar vi se att moder jord inte mår så bra och därför är det nu dags för oss att ta hand om den. Forskarna är överens om att våra vardagliga handlingar leder till en ohållbar framtid med stora miljöproblem över hela världen, även i vackra Sverige.

När man uppmanar folk att man ska leva på ett mer hållbart sätt tror många att man behöver leva som på stenåldern men så är inte fallet. Små förändringar i vardagen gör betydande skillnader i det stora hela. Nedanför kommer en lista på klimatsmarta saker du kan göra i din vardag för att visa tacksamhet till moder jord!

* Minska matsvinnet – Visste du att en tredje del av all mat som produceras slängs i Sverige? Använd matlåda, pressa mataffärerna att de ska ta fram en svinnhörna med rabatterade produkter som snart går ut, smaka och lukta på mat som du misstänker är gammal innan du slänger den och ta lagom mycket mat så att du orkar äta upp!


* Undvik användning av plastartiklar – Visste du att 40% av all plast används bara en gång och 43% av allt skräp på jordens stränder är plast? Plastbanta ditt hem genom att byta ut plastprodukter som går sönder till produkter av förnybart och hållbart material (exempelvis trä, metall och glas)


* Cykla, åk tåg eller ta kollektivtrafik – Visste du att ca 80% av alla bilresor i tätorter är kortare än 3-4 km? Att cykla tar oftast inte så lång tid som du tror och du sparar både på miljön samtidigt som du får vardagsmotion. Fossila energikällor som t.ex. olja som vi använder till bränsle i våra bilar har stor klimatpåverkan. För det första släpper de fossila bränslena ut koldioxid som ger en ökad växthuseffekt och därmed högre medeltemperatur på jorden. För det andra håller våra oljeförråd på att ta slut vilket kommer tvinga oss till att hitta andra alternativ till oljan fort.


* Släng ditt skräp i soptunnor – Visste du att det tar 20–25 år för jorden att bryta ner ett tuggummi och att nedbrytningstiden för en ballong är 5–100 år? Genom att se till att ditt tuggummi, godisförpackning eller kaffemugg hamnar i soptunnan gör du en stor tjänst för jorden! Ha alltid med dig en påse när du är ute och går eller springer för att kunna plocka med dig skräp som inte hör hemma i naturen. Det blir trevligare att vistas ute i en ren skog och dessutom minskar risken för dig och djuren att skada sig på föremål av metall, glas eller plast.


* Skapa ett hållbart kretslopp genom att återvinna och återanvända – Visste du att du kan koka 38 koppar kaffe genom att återvinna din dagstidning och på så sätt spara energi? Genom att återvinna och återanvända sparar vi på jordens resurser, energi och din plånbok blir mycket gladare! Det är en win-win-siutation för både jorden och dig. Fint va?!

Med dessa små förändringar kan du minska din negativa påverkan på vår vackra planet. Att tänka hållbart och sparsamt är något som vi som individer kan göra, men de riktigt stora förändringarna ska göras av staten och företag. Tack för allt Moder jord. Nu ligger du i våra gröna, medvetna och trygga händer!

Av: Elin Jonasson & Elisa Bennekov, NA16b