


I samband med Wernamo Showdrills träningsläger under höstlovet, fick vi chansen att tala med tränaren Julia Fouladi och några av de 35 tjejerna som imponerade oss sin akrobatik och koordination. Bakom hoppen och tricken, som vi ofta får se på film ligger det mycket hårt arbete. I en personlig intervju med Julia berättar för om sin väg till att starta föreningen och hur de nu får sina uppdrag.
1. Jag tror att många ser cheerleading som något häftigt och väldigt amerikanskt men samtidigt ovanligt. Hur fick du jobbet som drill- och cheerleadingtränare?
Julia Fouladi berättar att hon började träna drill när hon var fem och har jobbat sig uppåt hela tiden. ”Det var inte förrän jag var fjorton som jag började som tränare. Nu, sommaren 2013 ville jag starta eget eftersom jag kände att det saknades något i Värnamo, något klassiskt och efterlängtat. Då ville jag starta en egen förening med dessa sporter. I och med att det är så unikt och så välkänt- alla vet ju vad det är för något- så när det väl kommer till en småstad som inte haft det tidigare så blir det väldigt storslaget och det är nog därför det har slagit igenom” avslutar hon.
2. Är det svårt att själv ha ansvar för en hel förening?
”Nej, man tar det som det kommer och då går det bra” fortsätter hon. Julia har länge skött grupperna själv men har nu fått lite hjälp från tränare som hjälper till och hon fungerar mer som ett stöd för dem. ”De är jätteduktiga! Jag försöker vara med på alla passen och trots att jag har andra tränare som hjälper mig så är jag den enda som har nyckeln” tillägger hon skämtsamt.
3. Är träningarna lika rigorösa som de framställs på film?
”I filmer ligger de ofta på level 7-8 men eftersom vi inte ligger på en sådan hög nivå så kan vi inte köra lika hårda träningspass” förklarar Julia. För dem är det kroppsmässigt hårt och man måste alltid utgå från sig själv.
4. Hur ofta tränar ni?
Jag får höra att Wernamo Showdrill totalt sett har fem träningar i veckan. ”Royals” som är seniorerna inom cheerleading tränar två gånger, tre timmar per vecka. Juniorerna som heter ”Queens” tränar tre timmar i veckan dem med. När det gäller tävlingsdrillen träffas båda grupperna, seniorerna och juniorerna en och en halv timme på tisdagar, medan miniorerna tränar en timme på måndagar.
5. Samordnar du träningarna för drillen och cheerleadingen?
”I och med att grupperna inte tränar samma dagar så kan man vara med i båda grupperna, så vi samordnar inte dem på något sätt” förklarar Julia. Tjejerna kan utöva akrobatik och stretcha på drillens tider och tvärtom eftersom lokalen är bokad men dem har inga gemensamma träningar.
6. Vad fokuserar ni på under träningarna? Är det bara ”trick”?
När det cheerleadingen så kör gruppen väldigt mycket kondition. ”Ibland springer vi runt Prostsjön och så är det väldigt mycket styrka för dem med. Vi tränar bland annat ben-, rygg-, arm- och magstyrka. Det är också mycket teknik, hur man håller, hur man står etc. Det är liksom det som avgör hur bra ”bygget” blir” erkänner Julia. Med drillen ligger fokus på vighet och smidighet och lite akrobatik för dem med, men det är inte lika mycket styrka, inte på samma sätt.
7. Det måste vara en utmaning att både coacha flickorna och själv träna. Gör du något speciellt för att ständigt utvecklas i dessa sporter- både som tränare och som privatperson?
”Jag hinner inte träna på mina pass där jag är tränare, för jag kan inte ge full ut då i och med att jag måste fungera som ledare. Jag brukar träna efteråt om jag hinner men annars tränar jag väldigt mycket hemma” medger Julia.
8. Hur får ni era uppdrag?
”Vi blir bokade, det blir vi. Hittills har ishockeyn hört av sig och bokat oss och det har även, Karnevalståget och Gideon gjort. Vi har också i princip kört hela säsongen för IFK Värnamo” säger Julia och låter en aning stolt. ”Föreningarna återkommer och när vi skriver på kontraktet så bestämmer vi hur många matcher det blir. Sen anpassar vi oss till miljön vi ska uppträda i, så ifall utrymmet är litet står vi packade och kan man inte dansa får man heja under matchens gång” konstaterar hon.
9. Vi har kommit till slutet på vår intervju med jag måste fråga, hur mycket kostar det att anlita er?
”Som grund tar vi 1000 kr per framträdande eftersom det är väldigt mycket arbete som krävs och det täcker precis utgifterna. Träningstiderna kostar och det gör även lokalen och annat vi behöver inför framträdandena” avlutar Julia.