Genvägen till din drömutbildning

Hur ska du komma in på en utbildning som kräver mer än 21p utan att omänskligt slita ihjäl dig i skolbänken? Svaret är enkelt – genom högskoleprovet.

Högskoleprovet är ett prov som anordnas varje termin av Umeå universitet. Provet består i huvudsak av två delar: språk och matte. För att läsa mer om själva provet tryck här.

I jämförelse med all tid som läggs ner i skolan och även hemma, var det lättare för mig att uppnå ett högt resultat på HP än att plugga ihjäl mig för att uppnå skyhöga betyg. Jag har skrivit högskoleprovet varje termin sen början av gymnasiet och skulle varmt rekommendera alla andra som har tänkt att plugga vidare att göra provet minst två gånger under gymnasietiden. Inför provtillfället under VT2014 pluggade jag aktivt ända från HT2013 och ska nu förmedla mina erfarenheter i form av studietips.

  1. Börja i tid! Inför ditt första prov kan du inte göra mycket mer än att öva på gamla prov och lära dig uppbyggnaden. Efter att du skrivit provet en gång bör du direkt analysera dina svårigheter och öva utefter dem inför nästa tillfälle.
  2. Öva på ordlistor och gör egna sådana. En app som jag använde mig av dagligen var Memrise, där finns en del färdiga ordlistor skapade av andra användare som du lätt kan börja på. Den jag gick igenom var denna.
  3. Läs artiklar och skriv ner ord du inte är säker på. Utöver punkt 2, läste jag dagligen en artikel på SvDs “understrecket” som finns här, och skrev ner ord med förklaring som jag inte kunde med säkerhet. Valet av text gjordes pga att understrecket består av lite mer formella och längre texter än vanliga artiklar. Andra tips på artiklar och hemsidor finns b.la på forumet hpguiden.se
  4. Öva regelbundet, helst varje dag. Jag försökte bli färdig med en nivå av ordlistan på Memrise varannan vecka, vilket utgjorde inlärning av ca 15 ord/dag.
  5. Använd tiden väl: dötid som under väntan i kön eller vid frukostbordet kan användas för memrise. Se mattelektionerna som en övning på snabbräkning(punkt 7), och läs någon artikel i tidnigen på biblioteket under 20-minuters-rasten.
  6. Gå igenom matte 1 och 2 ordentligt om du inte kan de kurserna som rinnande vatten.
  7. Öva på huvudräkning, förslagsvis genom att undvika miniräknaren på mattelektionerna eller läs till dig metoder som lätt går att hitta på internet.
  8. Om du redan kännar att punkt 5 är uppfylld, öva då på gamla matteprov i kombination med punkt 6. Slösa inte onödig tid på det du redan kan, även om det är lockande.
  9. Veckorna innan provtillfället bör du göra gamla prov för att få en tidsuppfattning om hur du ska disponera tiden under provdagen. Glöm inte att noga analysera dina fel och kom på vad du ska göra för att undvika framtida sådana.

Observera att majoriteten av tipsen ovan är långsiktiga. För er som ska skriva provet första gången 28 mars, är mitt enda tips att öva på gamla prov och eventuellt repetera en formelsamling från matte 1.

För tips under provdagen rekommenderar jag denna tråd.

Har du någon mer fråga angående provet eller behöver hjälp med någon uppgift, tveka inte att kontakta mig på facebook eller via mail(simon.96lundstedt@gmail.com)

Lycka till!

 

Om Simon 6 artiklar
Går sista året på naturprogrammet, läser allsköns böcker parallellt med plugget, styrketränar och försöker även hinna med uggleposten.