
I år firar Figy 50 år! Uggleposten har dykt ner i Värnamos skolhistoria för att ta reda på hur vägen till Figys invigning såg ut…
1953
Värnamo kommunala gymnasium flyttar in och börjar undervisningen i två nybyggda, ljusa skolhus vid Apladalen. En klass av latinlinjen och en klass av reallinjen, båda klasserna fullbesatta. Gymnasiet är det första i sydvästra Småland, och många elever från kringliggande orter är inackorderade i Värnamo under studietiden.
1962-1964
Riksdagen beslutar att införa en allmän 9-årig grundskola för att ersätta flera olika tidigare skolformer. Värnamo skolstyrelse planerar att bygga en ny högstadieskola och att gymnasiet fortsatt ska få plats i Apladalsbyggnaderna, trots att det tillkommit flera nya linjer.
1964
Skolöverstyrelsen (numera Skolverket) har dock andra planer för Värnamo, vilket meddelas under sommaren 1964. Man såg fram emot ett fullständigt sammanhållet gymnasium med både det traditionella gymnasiet och yrkesskolan i samma. Därför vill man bygga en ny gymnasiebyggnad i Värnamo – istället för en högstadiebyggnad – och den skulle ligga i nära anslutning till yrkesskolans relativt nybyggda lokaler i Enehagsområdet. Detta förhållande mellan yrkesskolan och gymnasieskolan skulle bli unikt för landets gymnasieorter. Högstadiet får istället överta Apladalskolan.
1966
Det råder stor trängsel i de olika skolorna i väntan på den nya gymnasiebyggnaden. Läroverket söker nya lokaler; till och med den gamla sockenstugan som övergivits av folkskolan år 1878 måste på nytt användas för skoländamål. Det nya skolhuset är verkligen efterlängtat!
1968
Värnamo gymnasium och realskola byter under hösten namn till Finnvedsskolan, efter att andra namn valts bort – till exempel Per och Kersti-skolan.
Yrkesskolan integreras med Finnvedsskolan, till viss del beroende på yrkesskolans rektors plötsliga död.
Läroverkets byggnader skulle alltså övertas av Apladalskolans högstadium, men kommunen behövde mycket brådskande tre stora högstadieskolor. Ett beslut togs att den andra skolan skulle byggas i Gröndal (skolan stod klar 1971), den tredje i Rörstorps- eller Vråenområdet. En tredje högstadieskola byggdes däremot aldrig i Värnamo tätort, av den enkla anledningen att man istället byggde två – en i Forsheda (1978) och en i Bor (1979).
1969
Flytten från Finnvedsskolan i Apladalen till den nya Finnvedsskolan vid Prostgårdvägen sker i rasande fart under senhösten och förvintern 1968–1969. Under jullovet ordnas all överflyttad materiel i salar och institutioner, så att undervisningen i Finnvedsskolans gymnasium och Apladalens högstadium enligt planering kan börja vårterminen 1969.
Den 5 september år 1969 invigs den nya Finnvedsskolan och rektor Gunnar Hillerdahl har fått sin gamle kamrat, utbildningsministern Olof Palme, som högtidstalare. Elevrådet, som inte blivit inbjudna till invigningen och därför känner sig åsidosatta, flyttar sin speciella talarstol (”Speaker’s Corner”) ut på skolgården och håller där en egen invigning. Inte heller personalen på skolan fick närvara vid skolans invigning.
Elevdemonstrationen mildrades däremot av att Olof Palme besteg elevrådets talarstol och berättade att elevorganisationen SECO skulle bli representerad i Skolöverstyrelsen, ett enligt eleverna viktigt framsteg för elevinflytandet. Jubel följde.

Mer historia om Värnamos skolor finns att läsa i Värnamo Kommunala Gymnasium 50 år och Från Värnamo barnskolor till Finnvedens gymnasium, till utlån i skolbiblioteket. Använts som källa till denna artikel.