Flyktingströmmen

De senaste månaderna har vi alla mött nyheter om flyktingkrisen som pågår. Vi ser, vi hör och många av oss bryr sig inte om att hjälpa dem. Men jag tycker att vi måste.

Man kan inte bygga staket så att flyktingar inte kommer in i vissa länder, när de har tagit sig så långt så lär de hitta en väg in i landet ändå. Om man riskerar sitt liv på Medelhavet så är man beredd att göra vad som helst för att komma i säkerhet.

Vi måste fixa lagliga vägar in i Europa, in i resten av världen. Ett förslag är att ordna så att man har möjlighet att ta flyg istället för att ta de här livsfarliga båtarna över Medelhavet. Man har troligtvis inte mycket pengar och inga personlighetsbevis, då väljer man att ta båten för att om man tar flyg kostar det mycket och man måste ha pass och sådant.

Vi måste stoppa människosmugglingen över haven och även lösa det de flyr från.

Folk säger att vi inte har plats i Sverige, de har totalt fel. Sverige är det 58:e största landet i världen, det har en yta på 447 435 km²* vilket är ganska stort. Vi har plats, vi har plats att bygga flyktingboende. Om vi i Sverige var tvungna att fly hade vi velat ha hjälp. Man måste sätta sig in i situationen. Behandla dem så som du hade velat bli behandlad. Det finns flyktingar av en anledning, de flyr från något, de kan inte stanna.

När man pratar om flyktingkatastrofen tänker man mest på det som händer i Syrien, majoriteten av flyktingar tas emot i U-länder och de allra flesta flyr till Libanon, som är grannland till Syrien. Om fler länder och fler kommuner i Sverige tar emot flyktingar så hamnar inte alla på samma ställe. Hittills i år har Värnamo kommun tagit emot 74 stycken och Örebro kommun 292 medan Stockholm kommun tagit emot 292.

Folk säger även att vi inte har råd. Detta är heller inte sant. Istället för att lägga så mycket som 2,5 miljoner kronor på att sätta pelare i rondellen i Gislaved kan dessa pengar användas på ett bättre sätt, till exempel bygga flyktingboenden. Människor är viktigare än att en rondell ser snygg ut.

I det svenska samhället läggs miljoner ut på onödiga saker så som statyer i rondeller, Vandalorum och Gummifabriken i Värnamo. Detta är så onödiga utgifter som kan läggas på bättre saker, så som flyktingboende. Europa och Sverige är inte fattigast i världen. Även de fattigaste i Sverige, alltså tiggarna, tigger ihop pengar som de skänker för att hjälpa till. T.ex. de på Gotland, de är själva fattiga och har själva varit flyktingar och vet hur tufft det är.

Självklart ska inte ansvaret bara ligga på Sverige och på Europa, hela världen måste hjälpa till och ta emot flyktingar om situationen ska förbättras. Detta är den värsta flyktingkatastrof sedan Andra Världskriget något måste göras, hela världen måste göra något, omgående!

*Källa: Wikipedia.
Om Erica 8 artiklar
Hallå! Mitt namn är Erica och jag är en humanisttrea.