Fem smarta pluggtips!

En stor skillnad mellan högstadiet och gymnasiet är plugget. Det är lätt att bli överväldigad med hur mycket plugg det kan bli under vissa perioder och därför är det bra om du har en fast pluggrutin som fungerar i alla lägen. Här kommer fem pluggtips för att hjälpa dig på vägen!

1. Ha en organiserad plats där du kan plugga. Det är mycket enklare att bli motiverad till att plugga när skrivbordet inte är fullt med grejer och du kan hitta det du behöver.

2. Skaffa en kalender där du kan skriva in det du behöver plugga på varje dag. Det kan hjälpa att göra en lista så du kan bocka av grejerna du gjort, vilket gör att du känner att du faktiskt gjort någonting.

3. Om du har svårt att koncentrera dig kan det hjälpa att ha någonting som spelar i bakgrunden när du pluggar. En rekommendation är att skapa en spellista på Youtube med pluggmusik som du sedan kan sätta igång och inte behöva oroa dig om att byta video när den ena tar slut (jag själv gillar lo-fi).

4. Om du har anteckningar kan det bli roligare att plugga på dem om du stryker över vissa viktiga ord med överstrykningspenna och skriver om det du skrivit slarvigt. Färger gör det mer kul och dessutom kommer du ihåg anteckningarna bättre om du arbetat med dem mer.

5. Plugga inte under för långa perioder av tid! Studier har visat att det är mest effektivt att plugga under 30–45 min och sedan ta en 3–5 min lång paus innan du börjar plugga igen. Detta gör det lättare att fokusera när du pluggar.

Detta är några grejer som kan hjälpa dig att börja, men alla har sina egna sätt att plugga som passar dem bäst och ibland kan det ta ett tag att hitta dessa. Hoppas dessa tips har hjälpt dig att komma igång med att plugga!

Julia Sellgren Kempe
gästskribent