Etologiresa till Kolmården för Na14b!


Mobillarmets ihärdiga ringande drar mig ansträngt upp ur sömnen. Herregud, vad är klockan egentligen? 05.30. I tron att mobilen blivit knäpp sjunker jag ner i sängen igen för att somna om, när det slår mig; Kolmården! Det är ju idag vi skulle åka till Kolmården! Med hjärtat bultande hoppar jag ur sängen för att leta igen kläderna jag plockat fram dagen innan, hur kunde jag varit nära att glömma detta?

Bussen anländer samtidigt som jag och min kompis gör, resten av klassen verkar varit där ett tag och även om alla är trötta är stämningen god och vi hivar snabbt in väskorna i bussen innan vi hoppar på och strax efter sju rullar bussen iväg ut från parkeringen och upp mot Norrköping

Efter ett par timmars resa är vi äntligen framme och vi har kort genomgång med den kvinna som skulle bli vår guide under vistelsen där, Birgitta, om vad som skulle komma att hända under vårt besök. Därefter bar det av till delfinariet, den del av resan som jag och min kompis nästintill sett framemot mest till. I samband med det blev även ett snabbt besök hos sälarna innan det var dags att traska iväg till Safari Restaurangen där vi fick avnjuta en fanstatisk god lunch bestående av köttfärslimpa och kokt potatis.

Efter lunchen styrdes stegen mot savannen där vi delades in i grupper på två och två och fick i uppdrag att studera antingen Kamel eller Kulan, en typ av asiatisk åsna, och registrera deras vanligaste beteende, genom s.k. ögonblicksregistrering dvs. en gång i minuten kollar man var djuret gör, och var i anläggningen den befinner sig. Till en början var alla positivt inställda men efter ett tag i den kalla marsvinden som svepte in från Bråviken och med kamelerna som mest stod och idisslade blev de flesta ganska så uttråkade. När vi efter en dryg timmes bröt upp för att ge oss av till elefant/noshörning/surikat huset var det flera som var minst sagt lättade.

Kvällen fylldes med en föreläsning om evolutionen innan vi satte igång med våra egna arbeten på det som skulle redovisas morgonen därpå, resultatet av kamel/kulan studien. Efter att fått i sig lite kvällsmat och umgåtts var det ett gäng trötta men glada ungdomar som stupade i säng på kvällen.

Morgonen därpå skyndade vi oss med att städa ur rummen, äta frukost och redovisa våra arbeten innan vi drog på oss ytterkläderna och styrde kursen mot varghänget och vargflocken där. Innan en minst lika god lunch som dagen innan besökte vi safariparken och fick bland annat komma riktigt nära både giraffer och lejon. Vad ska man säga? Jättehäftigt! Före vi åkte hem fick vi också titta på tigrar klappa en orm och besöka getterna. Vid tre-tiden var det dags att hoppa på bussen och styra kosan hemåt, givetvis med ett stopp på Max/McDonalds på vägen!

Trötta men oerhört nöjda och glada anlände vi till Värnamo vid sextiden på torsdagskvällen för att bli upplockade av våra föräldrar vid skolan. Vilken resa alltså! Antalet djur vi fått se hade vi för länge sen tappat räkningen på och våra huvuden snurrade av all information vi fått.

Ett minne för livet helt klart!!

 

Hallå allihopa! Mitt namn är Emmy Hillblom och jag går i klass Na14b här på figy. På fritiden är djur, musik, böcker och att skriva min stora passion, därav har jag hamnat här på uggleposten.