En tanke om alla hjärtans dag

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/-LOVE-love-36983825-1680-1050.jpg

I alla butiker fylls det på med choklad, röda rosor, teddybjörnar och små gulliga krimskramssaker i mängder. Gulliga meddelanden och uppmaningar cirkulerar på facebook. Att vara singel ställs mot att vara i ett förhållande. Det är dags för alla hjärtans dag.

 

Personligen tillhör jag en av dem som inte ser någon direkt mening med alla hjärtans dag. Det är en mysig dag och många visar sin uppskattning, men behövs det en dag på året för att man ska kunna uppskatta den man älskar? Hysterin kring alla hjärtans dag känns så stor. Man måste ha en partner, annars ska man sörja att man är singel med alkohol och en burk med Ben&Jerrys. Frågan varför kvarstår; varför ska jag gråta över att jag inte har någon partner? Jag är ung, 18 år, snart 19. Behöver jag befinna mig i ett förhållande för att få fira alla hjärtansdag? Att fira med min vän låter så mycket bättre än att gråta över min ensamhet. För vem har sagt att kärlekens dag ska endast få firas av ett par som är ihop?

 

Alla hjärtans dag lanserades i Sverige på 1960-talet av komersiella själ. Alltså som en högtid avsedd för handlarna att tjäna pengar på, medan Finland har en betydligt bättre dag. Deras Ystävänpäivä (vänners dag) går ut på att man ska fira sina vänner. Så varför envisas vi med att fira alla hjärtans dag med en partner? Varför inte anta Finlands sätt att fira: uppskatta din vän! Ställ inga höga krav, var dig själv, se en film ihop och klaga på att ni är singlar om ni nu vill. För i ärlighetens namn, singel eller inte, det handlar om att ha kul så länge vi lever!

 

Om du mot förmodan har en partner, njut. Kärlek är fantastiskt, och alla hjärtans dag lika så. Kom dock ihåg att uppvakta hen året om. För vi alla mår bra av kärlek lite då och då. Kärlek sitter inte heller i geléhjärtanen eller de tjugo röda rosorna. En kärleksfull uppvaktning är tanken, och omsorgen. Vare sig du är kille eller tjej, så behöver du inte vara mer än dig själv, för det var den personen din partner blev tillsammans med. Alla hjärtans dag är en dag för omtanke och kärlek. Så ös på kärlek på dina nära och kära, för det ska jag göra. 

Om Louise Gunnarsson 7 artiklar
Humnaistisk student som hatar orättvisor i världen men älskar att nörda språk.