Bok- & filmtips

Under väntan på att Looking for Alaska ska komma ut på bio och även efter det att boken är utläst, kan det vara intressant att antingen läsa andra böcker av John Green eller böcker inom samma genre. En bok som jag kan rekommendera är The Perks of Being a Wallflower som även finns inspelad som film. Den handlar kortfattat om hur introverta Charlie slängs in i tonårslivet då han börjar på high school.

Jag vill även passa på att hylla japanska författaren Haruki Murakami, vars böcker jag inte kan vänta på att få läsa klart då jag bara hunnit med två än så länge. Den första boken jag lånade på skolbiblioteket är hans senaste verk Den färglöse herr Tazaki (svensk översättning 2014). Här följer en kort sammanfattning om vad boken handlar om:

Tsukuru ingick i en perfekt sammanhållen kompisgrupp bestående av fem vänner. En kompisgrupp som kunde prata om allt mellan himmel & jord men bara fungerade som en enda enhet. När Tsukuru fyllde 20, började på universitetet och flyttade till Tokyo blev han utestängd från gruppen utan att veta varför. Kompisarna svarade inte längre när han besökte hemstaden Nagoya. Tsukuru hade alltid känt sig tom och utan personlighet men i Tokyo blir det värre än någonsin. Som ingenjör vill Tsukuru gå till botten med ett fördröjt problem. Boken är skriven i tredje person och skildrar Tsukurus djupa tankar 16 år efter flytten till Tokyo om varför livet tycks ha stagnerat sedan dess. Texten ger en yttre såväl som inre bild på hur Tsukuru och hans omgivning ser ut både i hans förflutna och aktuella liv.

Den andra romanen jag har läst av Murakami är Norwegian wood (svensk översättning 2003) som är en av hans tidigare romaner som gjorde honom känd 1987 i hemlandet:

Berättaren och även huvudkaraktären Toru Watanabe hör en dag låten Norweigan Wood av The Beatles som får honom att minnas en märklig tid från sin ungdom som utspelade sig under 60-talet. Toru var inte mer än 17 år när hans nära vän Kizuki abrupt begick självmord. Efter incidenten började Toru umgås allt mer med Kizukis själsfrände Naoko, men det blir aldrig som förut när alla tre höll ihop. Händelsen sätter spår i både Toru och Naokos trassliga liv.

Det är något med Murakamis sätt att skapa intressanta karaktärer tillsammans med spännande och udda händelser som får mig att vilja läsa varenda detalj i vad som händer i dessa fikitiva karaktärers liv. Hans texter är detaljrika och känns oerhört verkliga. Under läsandets gång känns det som om du själv står i hörnet av varje scen och smygtittar på förloppet av bokens händelser. Jag har hittills haft väldigt svårt att lägga ifrån mig Murakamis böcker som bokstavligen har fängslat mig. Nästa bok som jag har tänkt att läsa av honom är Fågeln som vrider upp världen. Hoppas ni ger Murakami en chans och tycker om hans böcker lika mycket som jag gör.

 

Om Simon 6 artiklar
Går sista året på naturprogrammet, läser allsköns böcker parallellt med plugget, styrketränar och försöker även hinna med uggleposten.