Är solglasögonen på?

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Solar_eclipse_1999_4_NR.jpg
By: Luc Viatour (CC BY 3.0)

Eller rättare sagt, är skyddsglasögonen på? Det är bäst för läsarna att det är det, för risken att bli blind ökar denna vecka. Fredagsmorgonen den 20 mars inträffar en partiell solförmörkelse över hela Sverige och syns som allra bäst strax före klockan elva i de södra delarna av landet.

Solförmörkelse sker när solen, månen och jorden (i den ordningen) ligger på en rät linje, varav solen är helt eller delvis skymd av månen och bör inte blandas ihop med månförmörkelse; där jorden får den mittersta positionen i den räta linjen istället för månen. För att få en total solförmörkelse måste himlakropparna vara i exakt position, vilket gör att stället som den totala förmörkelsen inträffar på inte är särskilt stort. På vissa ställen på jorden kan en total solförmörkelse upplevas med några års mellanrum, men annars inträffar det med ca 400 års mellanrum. En total solförmörkelse kommer inte att äga i rum i Skandinavien förrän år 2136, enligt Illustrerad Vetenskap.

För att kunna se årets totala solförmörkelse krävs det att läsaren befinner sig i Färöarna eller Svalbard. Det betyder då inte att man inte kan uppleva den partiella solförmörkelsen här i landet. Det vill säga om vädret tillåter oss att observera fenomenet (därför att molniga vårdagar sker ofta här i Sverige.) Trots nyfikenhet bör man absolut inte titta direkt på solen utan sina lämpliga skyddsglasögon, om man nu inte tycker att det är värt att förlora sin syn för att slippa undan läxor, då är det en annan femma. Solglasögon räcker tyvärr inte för att skydda en från diverse konsekvenser. (Biblioteket har dock ett par skyddsglasögon om man nu skulle vilja låna!)

Skulle det sedan visa sig att jo, man har faktiskt lämpligt ögonskydd för fenomenet, då är det bäst att man håller sig vaken på lektionen och är observant därför att förmörkelsen varar endast i 2 minuter och 49 sekunder i år. Teoretiskt sett kan en sådan vara upp till 7 minuter, däremot sker inte nästa solförmörkelse på mer än 7 minuter förrän år 2150 mitt ute över Stilla havet…

Se nu till att vara mentalt förberedd och visa lite entusiasm inför solförmörkelsen! Det är inte alltid man får utnyttja vädret som en ursäkt för att inte arbeta effektivt under lektionstid. Själv tänker jag titta upp i skyn och förhoppningsvis förlora mer än några minuter av morgondagens lektion.

https://www.flickr.com/photos/joshuatreenp/15425759437/in/photolist-pv83RB-7vRvG6-pKJix5-pMzUyD-c5HK2u-2Vb3uJ-6JmNsN-7vVk6w-c2yFJs-dt9KUR-59C3nG-5dKGnD-7vRvvg-7vRvzk-c2DZkU-c2DXww-c2DXL9-7wiKVu-c2E2dL-cREMMu-cREDgq-6JmNcb-cREECQ-7wiMUJ-6L2wqU-7wj8GL-4u4eNK-c3C97d-c2DYff-c2VoEC-c2DP2f-c2DMZy-5Vk1Gj-c2TzU9-5Vgyup-4sr9mo-aTePkr-7vVkhW-5VgyJM-6JoVGF-4tAx6C-c2Gzxb-dtcjev-4tyEs9-c2DYxQ-c2Tydb-c2Hz2w-97q7W9-bUxp3x-4tuBQx/
Partiell solförmörkelse

P.S: partiell solförmörkelse innebär att månen inte täcker hela solen utan bara endast en del, vilket gör att det blir som en månskära fast sol istället för måne.

Om Jessica 7 artiklar
Naturare, mångsysslare; för det mesta inom kultur