Äntligen sommarlov! …vad nu då?

Att semestra på hemmaplan är både bra för miljön och plånboken. Men vad ska man göra då? Ta det bara lugnt så hjälper vi dig. Nedan finner du Ugglepostens lista på somriga aktiviteter i och runt Värnamo, hjälpsamt uppdelat i kategorier efter pris för att du enkelt ska hitta något just för dig!

Gratis

Sola och bada (såklart)
Besök någon av alla fina stränder runt om Värnamo! Ladda cykeln med picknickfilt, kylväska med matsäck, badkläder och handduk (och kanske en bra bok?) och dra till stranden. Du kan åka själv, eller ta med någon du gillar och bara hänga i några timmar. Slipp undan den starka middagssolen och åk ut på kvällen istället – vad är egentligen härligare än ett kvällsdopp i solnedgången?

Tips: Det är supermysigt att bada när det regnar! Se bara till att passa in det när det inte åskar, och att ta med torra kläder att byta till. Dansa en liten regndans och njut av att vara (nästan?) ensam på stranden.

Klipporna vid Prostsjön. Foto: Lovisa Landén

Kulturskolans gatumusikanter i Värnamo stad
Ta en fönstershoppingrunda och passa på att lyssna en stund på kulturskolans egna gatumusikanter. Duktiga ungdomar bildar tillfälligt band vecka 26–27 och spelar på stan för dig och mig – helt gratis!

Kulturskolans Gatumusikanter 2019. Foto: @vkulturskola på Instagram

Läs böcker – bara för din skull
Jag vet, jag vet. Det är sommarlov. Men när är senaste gången du läste en bok bara för att den verkade bra och du ville? Passa på att läsa för din skull i sommar – en bra bok på en filt i skuggan med ett stort glas iste är livet!

Visste du förresten att du får låna hur många böcker du vill från skolbiblioteket över sommaren?!

Böcker från Figys skolbibliotek. Foto: Lovisa Landén

Promenera
Spendera tid med naturen. Åk ut till Store Mosse nationalpark eller håll dig hemma och gå runt Osudden. Promenera i något av elljusspåren, kliv av stigen och in i skogen en stund. Lek. Lev. Du är bara ung en gång (sluta aldrig).

Tips: Musik i lurarna eller sällskap gör ofta att det känns lättare att ta sig ut, men testa även en liten stund att ta ur headsetet, sluta prata och bara lyssna. Lyssna på naturens alla läten. Blunda och ta ett djupt andetag. Njut.

Skogsstig vid Prostsjön. Foto: Lovisa Landén

Trädgårdscamping
En av de saker jag minns mest från min barndoms somrar är när mamma tog vårt stora åttamannatält och slog upp det hemma i trädgården. Vi fick inte gå in i huset, utom för att använda toaletten. Vi lagade mat på stormkök och sov i sovsäckar. Enligt mig är det något alla borde göra!

Om du inte har ett tält att slå upp kan du ta med massa täcken och kuddar ut och sova under stjärnorna. Kanske i en uppblåsbar pool, eller på en studsmatta? Bädda i familjens växthus eller inglasade altan? Ladda upp med böcker, sällskapsspel (om ni är flera), filtar och snacks och prata om universums alla mysterier tills solen går upp.

Tips: Passa på att ha en mobilfri kväll. Njut av naturen och varandras sällskap!

Värnamo Skatepark
Jag kan inte skejta. Inte alls. Förra sommaren testade jag lite, med några vänner som gör det hela tiden. Däremot verkar alla andra gilla det (okej, överdriver lite, men ändå) och kanske gör du det med? Även om du inte har en egen skateboard kan du gå dit och titta, det är vad jag brukar tycka är roligast ändå! Ibland finns det möjlighet att låna en skateboard där om man skulle vilja testa, dock kan vi inte skriva något om när det skulle vara då inga bestämda ”öppettider” finns i år. Men gå dit ändå, och kolla på alla duktiga, coola människor!

Betongkuppen i Värnamo Skatepark, maj 2019. Foto: Lovisa Landén

Gå ut och lek i skogen (ja, seriöst)
”Men Lovisa, jag är för gammal för att leka!” Nej, fel. Ingen är för gammal för att leka. (Se ”Promenera” ovan)

Skogen bjuder ju dessutom på så många spännande skatter! En lång pinne som fungerar perfekt som vandringsstav och fäktningssvärd, en annan krokig, mindre som ser ut precis som en bumerang. En liten glänta helt gömd från stigen där du kan spana efter inkräktare och en bäck som inte verkar ha någon ände. Bli barn igen, ta med dig en kompis (ännu bättre; gå hem till kompisen, ring på dörren och fråga ”vill du komma ut och leka?”), fantasi och upptäck världen. Det är bara bra att vara lite barnslig ibland.

Skogen vid Prostsjön. Foto: Lovisa Landén

Apladalen
Mer skog och promenader. I Apladalen finns dock massor av mer roliga saker att hitta på! Du kan klappa och djuren, titta på de vackra gamla husen, leka en stund i lekparken (för ingen är för gammal för lekplatser hallå?) eller ta en titt på kryddträdgården – kanske får du inspiration att påbörja din egen där hemma? Promenera runt i vår alldeles egna, idylliska hembygdspark en stund och ta sedan en glass i Apladalens kaffestuga! Mums.

Kaniner i Apladalen, juni 2018. Foto: Lovisa Landén

Mindre än 100 kronor

Minigolf
Spela minigolf med familjen eller vännerna! Det spelar ingen roll om du inte tycker du kan eller är duktig, det är roligt att bara göra något tillsammans. Köp en glass, släpp loss lite och skratta mycket.

Paddla kanot
Jag erkänner, jag är totalt värdelös på att paddla kanot. Åtminstone var jag det sist jag testade, för cirka hundra år sedan… Så om du är som jag kan det nog vara bra att ta med någon du känner som är lite mer hemma på vattnet, men gör du bara det är kanotpaddling en underbar dags-aktivitet! Dessutom ett effektivt sätt att få lite ensamtid med någon du gillar – ni är ju trots allt fast i en liten båt tillsammans. Passa på att prata om sådant ni aldrig hittar tid för!

Åbron. Foto: Lovisa Landén

Värnamobadet
Under sommaren driver Värnamo Simsällskap landstingets tempererade utomhuspool uppe vid sjukhuset. Där finns även ett stort grönområde för picknickar och lek, en liten kiosk och bastu. Ett skapligt billigt alternativ för den som tycker vattnet i sjön är för kallt!
Info från varnamoss.se

Tips: Packa med din egen picknick och en kortlek! En boll att kasta till varandra är heller aldrig fel.

Forshedabadet
Ungefär samma grej som Värnamobadet. Här finns flera olika bassänger, grönområden, kiosk samt en festlokal med kök som man kan hyra. Man kan även hyra hela badet, men endast under tider det inte är öppet för allmänheten. Även här är bassängerna tempererade med hänsyn till samtliga badkrukor och andra.
Info från Facebook-sidan ”Forshedabadet”

Ljungby simhall och äventyrsbad
Jag ska sluta tjata om bad, jag lovar. Men det är ju sommar! Detta är såklart lite längre bort, men om du verkligen vill bada en jätteregnig dag och dessutom få en liten utflykt så kan det vara att rekommendera. Här finns (förutom en vanlig bassäng för motionssim) bubbelpool, barnbassäng, vattenrutschbana, spacebowl, ångbad och trampoliner. Relativt nära och förhållandevis billigt. Gillas!
Info från ljungby.se

Mer än 100 kronor

Bowla
Dra ihop ett gäng kompisar och boka en bana eller två på Bowlingmagasinenet. Skratta åt era egna misstag. Tävla eller tävla inte, det är valfritt. Man måste inte vara duktig för att ha kul! Bra inomhusaktivitet för tråkiga regn och ruskdagar.

Bowlingmagasinet i Värnamo. Foto: Lovisa Landén

High Chaparral
Om du känner att du kan spendera ytterligare lite mer pengar kan du ta på cowboyhatten och rida din häst (eller kanske ta bussen) till High Chaparral i Kulltorp. Vilda västern i helhetsupplevelse med skådespel och massa spännande äventyr. Och man kan köpa sin egen pistol, hur coolt? Dessutom ingår alla shower och en del av aktiviteterna i inträdesavgiften, så du måste inte nödvändigtvis spendera mer pengar när du väl är där.

Lekland
Saknar du att vara liten och få gå på lekland? Låna ett barn! Vi är säkra på att dina föräldrar/syskon/vänner är tacksamma för barnvakten och barnet kommer älska att få åka och leka med någon som har lite mera bus och energi, på ett spännande ställe med massa häftiga saker. Tänk däremot på att det är ett stort ansvar att ta hand om ett barn, så låt det vara någon du redan känner och som är trygg med dig.

Om Lovisa Landén 3 artiklar
Jag är 19 år gammal och bor i Värnamo sedan 2013. Som redaktör på Uggleposten jobbar jag med det mesta – jag skriver artiklar, fotograferar och redigerar bilder, fixar med layouten till tidningen och på hemsidan samt lite annat smått och gott. På fritiden gillar jag att läsa, måla och rita, skriva, baka, sjunga, laga mat och hänga med min familj och vänner. Jag älskar att vara utomhus men är superallergisk mot pollen! Om fem år är jag färdig med mina gymnasiestudier och kan göra precis vad jag vill.