
De flesta av oss har en klasskompis eller en vän som ska åka som au pair nu efter studenten. Från början var jag relativt skeptisk och undrade om inte nackdelarna, så som det stora ansvaret man har för barnen samt bristen på frihet då man tvingas anpassa sig efter värdfamiljens livsstil och behov, vägde tyngre än fördelarna. Efter att ha hört Amanda Persson berätta om sina planer inför det kommande året har dock hennes entusiasm smittat av sig, och jag har förstått varför detta jobb har blivit ett så populärt fenomen.

Amanda berättar att hon sökte via organisationen ”Cultural Care Au Pair”, vilken är den största au-pair förmedlingen i Sverige som hjälper ungdomar mellan 18 och 26 år att hitta en värdfamilj i USA. Vill man åka till Australien, Spanien eller något annat land finns det dock mängder med andra organisationer och möjligheter. I de flesta fall krävs det att man 200 barnpassningstimmar, vilket Amanda har fått ihop genom att på eftermiddagar och lov, jobba på ett dagis i Horda. ”Man måste ha körkort, en gymnasieexamen och ett prickfritt register.Dessutom ska man vara vid god hälsa så man få gå på en hälsoundersökning, och sen självklart måste man kunna prata och förstå engelska” tillägger hon.
Det som för många kan verka svårt eller krångligt är den så kallade ”matchningsprocessen”, det vill säga sättet som man blir matchad med en värdfamilj. Processen kan nästan liknas vid nätdejting eftersom organisationen, i det här fallet Cultural Care Au Pair, parar ihop familjer med olika au pairer efter personliga intressen och önskemål. Amanda förklarar att ”när man blivit matchad med någon så får man ett mejl och då kan man gå in på sin profil och läsa familjens ’ansökan’. Sen brukar man alltid få ett mejl eller samtal av familjen, och om båda vill så bestämmer man att till exempel skypa med varandra. Kommer man väl överens så fortsätter man ofta att skypa några gånger tills båda ’säger ja’ till varandra och då binder man sig till kontraktet”. Viktigt att veta är man som sökande bara kan vara matchad med en familj i taget medan familjerna kan ha kontakt med med flera au pairer samtidigt.
En bit in i intervjun får jag reda på att Amanda redan vet vart hon ska i höst; hon har blivit matchad med en familj i Seattle i Washington och har accepterat deras jobberbjudande. ”När jag pratade med de som nu är min familj så kändes det jättebra från början, och det är verkligen så som man har hört andra säga, att man bara känner att detta är rätt familj för mig. Föräldrarna är jättesnälla och verkligen roliga. De skämtar och det känns väldigt avslappnat när man pratar med dem, vilket är väldigt skönt eftersom jag var väldigt nervös varje gång jag skulle börja prata med en familj. Pappan är även svensk och de har två barn, en pojke som fyller tre år nu när jag kommer i höst och en flicka som föddes i april i år”, säger Amanda.
Åker man som au pair måste man dessutom läsa minst 6 credits, vilket motsvara mellan 72 och 90 timmar, vid ett universitet eller college. Här kan man välja kurser fritt och Amanda hoppas på att kunna läsa en kurs om Niagarafallen och åka dit på studiebesök eftersom det ingår i undervisningen. Hon vill gärna hinna med att åka på en road trip genom Kalifornien, gå på en NHL-match och besöka ett ”Six Flags” nöjesfält som har några av världens största berg och dalbanor. Andra fördelar som Amanda nämner är möjligheten att både få åka till USA och jobba med barn. ”Jag har velat det sen jag gick i typ 6:an, och det var väll för att jag har alltid gillat barn väldigt mycket och jag har alltid varit dragen till USA och velat åka dit, så då blev det liksom den perfekta kombinationen. Det är ju väldigt billigt och man behöver inte ta en massa lån och tänka på att fixa bostad som man hade fått göra om man bara skulle plugga där i ett år, vilket också är väldigt dyrt.”
Vill ni läsa mer om Amandas resa kan ni titta in på hennes blogg: www.aupairusaamanda.blogg.se