6/12 Sankta Nikolaus

sdr

Här i december tid har vi många önskningar, men vem var mannen vi idag kallar jultomten? Här kommer en liten text om mannen som la grunden till tomten, och en del av hans historia.

Den 6 december 343 e.kr dog biskop och bekännare Sankta Nikolaus i Myra i Lykien dagens Turkiet, också känd som Nikolaus av Myra eller Nikolaus undergöraren. Han föddes ca år 280 e.kr i Patara i det Romerska riket. Han var ärkebiskop av Myra i dåtida Grekland. Han anses vara helgon i Katolska, Ortodoxa och Orientalisk-ortodoxa kyrkan, med festdagen den 6 december.

Han är dessutom känd som Sankta Claus, vår jultomte. Det finns inte många uppgifter om hans liv som går att värdera historiskt, men det finns en helgedom till hans ära; Basilica di San Nicola, Bari, Italien. Han avbildas som en biskop med tre jungfrur eller tre påsar med guld.

Han är bland annat skyddshelgon för barn, sjömän, falskeligen anklagade personer, prostituerade, ångerfulla tjuvar och bågskyttar. Framförallt blev Sankta Nikolaus känd för sin givmildhet, och för att han inte visade fram sig som givaren. När hans föräldrar dog skänkte han bort hela sitt av till fattiga, och han räddade tre döttrar från prostitution då de stod i skuld till en man.

Han nämns också ofta för att han ska kunna utföra mirakel, och uppfylla önskningar. Det sägs också att han genom sitt liv kunde befinna sig på flera ställen samtidigt, och att hans böner kunde hjälpa skepp genom en storm. Han begravdes först i Myra, men hans reliker fördes sedan till Bari i Italien.

Hans kult var från första början koncentrerad i Grekland, men spred sig sedan över hela Europa genom åren. Detta skedde bland annat för att grekiska prinsessor gifte in sig i nordeuropeiska kungahus. Sankta Nikolaus är Greklands, Serbiens, Nordmakedoniens och Rysslands skyddshelgon.

Om Amanda Hjerpe Geer 9 artiklar
Jag är 18 år och går sista året på Naturvetenskapsprogrammet (NA18c) på Finnvedens gymnasium. Min stora passion är att skriva allt ifrån dikter till böcker, och det är det jag sysslar med här på Uggleposten. På min fritid går jag på bågskytte, spelar dataspel och skriver noveller.