4/12 Får det lov att vara lite julmust?

Vi brukar tävla om att få tag på julmust först på säsongen. Numera går det ofta att hitta den i butik redan i oktober. Denna underbara svenska dryck, så hårt konkurrensutsatt av andra kommersiella drycker men än står den pall…

men vad är det och var kommer den ifrån?
Julmusten är en svensk läsk och är över 100 år! Som svensk jultradition är den äldre än både Janssons frestelse och köttbullar! Läskfabrikören Robert Roberts, som var nykterist, försökte föra fram ett alkoholfritt och festligt alternativ på samma ingredienser som öl (malt och humle) till julbordet och visst har han lyckats?! Intressant nog så lanserades den först som en ”Jul-öl” men bytte efter första världskrigets ransonering namn till Julmust och vann sin popularitet! Och receptet? En välbevarad hemlighet! (Källa: Äkta vara, webbartikel)

Sverige är, med stolthet, det enda land där vi stått pall mot Coca-Colas reklam i december och Coca-Cola ökar inte sin försäljning i Sverige under december månad vilket de gör i de flesta andra länder.

Coca Cola gav i början av 2000-talet upp försöket att konkurrera med själva Cola-drycken och lanserade en egen must men inte ens den lyckades ta några direkta marknadsandelar och lades sedan ner. Däremot är deras reklam fortfarande till dags dato en flirt för att vinna över mustdrickarna med sin slogan: Coca Cola – A Must for Christmas… (Källa: Dagens Media)

Läs gärna de intressanta artiklarna i sin helhet. Gärna med ett glas svalkande julmust i din hand…

Äkta varas artikel Visste du det här om julmust?

Dagens medias artikel Coca Cola ger upp mustkriget

Bildkälla: Tidningen Accents artikel Mannen som uppfann julmusten

Denna dag för länge sen:

Den 4 december 1917 föreslog senaten i Finlande att de skulle förklara sig självständiga från Sovjetunionen och den 6 december klubbades det. Det är därför 6 december är Finlands nationaldag.
Källa: Finlands väg till självständighet