Krönika: Året är 2024…

Året är 2024 och Sveriges befolkning är på god väg att infria framtidslöftena i Fahrenheit 451. Under 15 år har befolkningen fostrats till aktiva nyhetsläsare genom att skräddarsy sitt nyhetsflöde efter intresse. Specialkompetenserna hos befolkningen har ökat och skolorna har fått rusta om till spetsutbildningar inom ett snävt fält efter varje elevs önskemål. Givetvis måste skolan följa med i valfrithetstrenden och kan man välja sina nyheter så ska man väl minst kunna skräddarsy vilken utbildning man går.

Som ett resultat av detta ordnar arbetsförmedlingen kurser i att starta eget för entreprenörer inom noskirurgi på hundar, bloggande f.d. 15-minuterskändisar, utbrändhetspsykologer för förskolebarn, men även för Fantasyinredare med utbildning i genusvetenskap.

Året är 2024 och Figys elever har egen studietid, en återkommande schemapunkt där eleverna själva ställer upp målen för vad de ska lära sig, hur de ska lära sig det och sedan utvärderar och betygsätter sig själva. Framtiden kan bli vad vi önskar.

Var tänker du vara 2024? Hur ser ditt liv och vad jobbar du med? Det är bara tio år tills dess och jag tror att ni alla har drömmar och visioner om er framtid. Har ni inte det är det dags att skaffa er drömmar. En studie om hur viktigt det är att ha en plan redogjorde för att 14% av deltagarna hade någon form av luddig och diffus plan medan 3% visste exakt vart de ville i livet. Det innebar att det var 83% som inte hade någon plan. Efter tio år hade de 14 procenten i snitt dubbelt så hög lön som de 83% utan vision för livet. Vad hände med de 3% som hade en tydlig plan då? Jo de tjänade tillsammans mer än de 97% gjorde tillsammans!

Visst handlar inte allt i livet om pengar, och visst måste man inte veta exakt vad man vill bli eller jobba med. Man behöver inte ens jobba med samma sak hela livet. Det är dock en bra idé att ha en plan så man kan känna att det finns mål och mening med vad man gör. Fler undersökningar visar att har man bara drömmar så går man i en riktning mot dem, även när man är omedveten om det eller inte planerat att göra något.

Så var vill du vara 2024? Hur ser ditt liv ut och vad jobbar du med? futurequote
Är du inte redo för att göra upp planer så våga i alla fall drömma!!!
Jag utmanar dig att sätta dig ner tio minuter med en kopp varm choklad
och fundera på vad du skulle vilja vara om tio år. Jag hoppas vi ses där!