24/12 – Nochebuena och julkaka

Nochebuena är ett spansk ord och refererar till natten då Jesus föddes, därmed betydelsen “den goda natten” eller “bra natt”. Denna dag firas av latinamerikanska och spanska kulturer till minne av Jesus dop och hans födelse enligt katolsk tradition.

Eftersom den kristna julens första helgdag är den 25 december så inleds helgen klockan 18 kvällen innan därav namnet julafton.


Jesus födelse var förutsagd sen länge. Han uppfyllde de hundratals profetior om Messias som finns i gamla testamentet:

“Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen” – Joh. 1:9

“… det folk som sitter i mörker skall se ett stort ljus, och för de som bor i dödens land och skugga skall ett ljus gå upp” – Matt. 4:16

Och ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning – Joh. 1:14

Den ene sätter en dag högre än en annan, den andre håller alla dagar för lika. Var och en bör vara fullt övertygad i sitt sinne. Den som lägger vikt vid en viss dag gör det för Herren, och den som äter gör det för Herren. Han tackar ju Gud. Den som låter bli att äta gör det för Herren, även han tackar Gud – Rom. 14:5-6

Låt därför ingen döma er för vad ni äter och dricker eller i fråga om högtid eller nymånad eller sabbat. Allt detta är bara en skugga av det som sjulle komma, men verkligheten själv är Kristus – Kol. 2:16-17

Varför skall min frihet dömas av en annans samvete? – 1 Kor. 10:29

Jag vet och är i Herren Jesus övertygad om att ingenting är orent i sig självt, men för den som betraktar något som orent, för honom är det orent – Rom. 14.14

För de rena är allting rent, men för de orena, för dem som inte tror, är ingenting rent, utan hos dem är både förstånd och samvete orenade – Tit. 1:15

Till denna frihet har Kristus gjort oss fria. Stå därför fasta och låt er inte på nytt tvingas in under slavoket – Gal. 5:1

Pan de Pascua – Chilensk julkaka

Pan de Pascua är spanska och betyder Julbröd men dock är det inte riktigt bröd utan består av smet. Pan de Pascua är ett typiskt chilensk recept som bakas till Jul och kort sammanfattat är en söt fruktkaka. Det händer att den ibland felaktigt kallas för panettone, en italiensk julkaka som liknar.

OBS! Notera att eventuella enstaka ingridienser går att inte ha med om man så önskar som valnötter till exempel om man är allergisk.

8-10 portioner

  • 125 g torkad frukt – (rekommenderat är varumärket Dr. Oetker)
  • 100 g torkad apelsin – (rekommenderat är varumärket Dr. Oetker)
  • 1 paket körsbär – (rekommenderat är varumärket Dr. Oetker)
  • 1 dl russin
  • 1/4 dl Romarom
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl honung
  • 2 dl florsocker
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl – (a ca 60 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 påse Santa Maria julkryddor
  • rivet apelsinskal från 1 apelsin
  • rivet citronskal från 1 citron
  • 1/2 dl apelsinjuice
  • 2 tsk vit vinäger
  • 1 dl vatten
  • smör och ströbröd till formarna

Baktid: över 60 min

Gör så här:

Lägg rusin, 1/2 utav innehållet från fruktlådan (om man har Dr. Oetker) och 1/2 utav innehållet från apelsinlådan (om man har Dr. Oetker) i en bunke tillsammans med romarom, apelsinjuice, rivet apelsinskal, rivet citronskal, vit vinäger och vatten. Låt stå minst 1 timme.

Låt den blötlagda frukten rinna av och spara eventuell vätska.

Hacka valnötterna i centimeter-stora bitar.

Blanda russin och eventuell vätska med honung.

Sätt ugnen på 120 grader celsius.

Smörj och ströbröa en form med löstagbar botten, ca 24 i diameter (för 10 portioner).

Blanda mjölet med bakpulver, kryddor och vaniljsocker. Blanda ihop smeten. Blanda ihop nöthacket, samt fruktblandningen. Blanda och rör om ordentligt. Fördela smeten i formarna.

Sätt kakan i nedre nivåerna av ugnen. Grädda kakan i 45-50 minuter.

Ta ut och låt svalna, låt kakan vara kvar i sin form.

Efter ca 2 timmar, häll över glasyr lagom mycket så det droppar litegrann längs med sidorna som ett smältande vaxljus och sedan dekorera ovanpå med lite frukt, apelsin, och körsbär och om så önskas, pudra lite florsocker över.

Till sist slå in kakan i aluminiumfolie. Förvara i rumstemperatur fram till servering.

Alternativ vid servering: Pudra över florsockret istället vid servering och servera gärna med vaniljglass och en klick aprikosmarmelad.

Om A P
Intresserad av växter, inredning, musik, anime, teckning, vetenskap och poesi. 🚹 - 17 år - 🏳️‍🌈😏